Foto
Wat ik echt het allerleukste vind dat we hebben gehad tijdens de minor, is de tool Glogster! Hiernaast is meteen te zien waarom ik deze tool onder andere zo leuk vind.
De tool heeft zoveel opties voor bijvoorbeeld het kiezen van een lay-out, achtergronden, plaatjes, enzovoort, dat er altijd wel iets leuks voor je bij zit. Ook kun je uit heel veel bewegende items kiezen, die ook erg leuk zijn!
Als je deze tool bijvoorbeeld gebruikt voor een instructie, weet ik zeker dat de kinderen gemotiveerd worden en betrokken zijn! Ook zou het erg leuk zijn om de kinderen zelf een Glogster te laten maken, als samenvatting van een les bijvoorbeeld, of om aan elkaar te presenteren. Ik zou deze tool dan ook zeker zelf uit willen proberen in mijn eigen (stage)klas.

 
Foto
Vandaag heb ik dan eindelijk mijn onderzoek en het bijbehorende adviesrapport afgerond, en daarmee de opdracht voor mijn stage. Met mijn onderzoek wil ik ervoor zorgen dat leerkrachten op mijn stageschool het programma AmbraSoft oppakken en hier weer mee gaan werken, door ze een handreiking te geven. 
En ja hoor, ik heb mijn doel bereikt! Nog niet letterlijk, want welke leerkracht gaat in de laatste week van het schooljaar nog aan het werk met zo'n programma? Maar de aanleiding heb ik zeker al gegeven! Ik heb vandaag aan de ICT'er van de school laten zien wat je nu allemaal met het programma kan doen. De ICT'er wist dat je er veel mee kon, maar niet zoveel! Door hem mijn onderzoek te laten zien en de gebruiksaanwijzing die ik daarbij had gemaakt, heb ik hem enthousiast gekregen om het programma AmbraSoft volgend schooljaar zinvol in te zetten! Tijdens mijn presentatie-achtig gesprek kwam er zelfs een nieuwsgierige juf de klas in gelopen, nadat ze zag dat we het over AmbraSoft hadden. De juf kwam erbij staan en werd ook zo enthousiast, dat ze heel mijn presentatie-achtige gesprek bleef volgen en zich er zelf in ging mengen. Hoe mooi is dat! 

Bij mijn onderzoek en adviesrapport heb ik dus een gebruiksaanwijzing gemaakt over het programma. De gebruiksaanwijzing laat de leerkrachten meteen zien wat zij allemaal met het programma kunnen doen en welke stappen ze daarvoor moeten nemen. Ze zien daardoor meteen wat het kan opleveren en hoeven er niet veel tijd in te steken, precies wat de leerkrachten wilden! Als leerkrachten het programma nu zinvol gaan gebruiken, kan dat alleen maar positief zijn voor de ontwikkeling van de kinderen. Leerkrachten kunnen het programma nu bijvoorbeeld instellen naar het niveau van de kinderen, zodat zij niet meer onder hun niveau kunnen werken en zich dus echt kunnen ontwikkelen.   

Foto
Met mijn onderzoek heb ik dus een mooie bijdrage kunnen leveren aan mijn stageschool, waar ik dan ook trots op ben! Behalve dat het mijn stageschool iets heeft opgeleverd, heeft het mij ook wat opgeleverd. Ik heb mijn handelen m.b.t. onderzoek doen weer kunnen verbeteren, heb allerlei kennis opgedaan, ben nu zowat gespecialiseerd in het programma AmbraSoft en heb me meer en beter verdiept in theorieën.
Een hoop mooie vorderingen dus, al vind ik de mooiste dat ik nu mensen kan
vertellen hoe zij met een programma aan het werk moeten en dat ik hen daarbij kan informeren en helpen! Dit had ik van te voren nooit gedacht, maar het is echt waar!

Ben jij ook  nieuwsgierig geworden? Kijk dan hieronder naar het resultaat!

onderzoek__adviesrapport_marille_van_ree.doc
File Size: 406 kb
File Type: doc
Download File

gebruiksaanwijzing_ambrasoft.docx
File Size: 443 kb
File Type: docx
Download File

 
Foto
Hiernaast zie je het symbool voor de website www.steffie.nl. De animatiefiguur Steffie legt alledaagse handelingen op een eenvoudige manier uit aan mensen, voornamelijk met een verstandelijke beperking. Ze legt zaken uit zoals internetten, e-mailen, internetbankieren, games, sociale netwerken, enzovoort, omdat dit voor veel mensen vrij ingewikkeld is. 
Veel van deze handelingen bleken niet alleen voor de oorspronkelijke doelgroep vaak niet vanzelfsprekend, maar ook voor ouderen en kinderen. Vandaar dat ik ervoor heb gekozen om een blog te schrijven over Steffie. Omdat Steffie de handelingen zo gebruiksvriendelijk uitlegt en de uitleg die daarbij beschreven staat ook nog eens vertelt, kan deze tool zeker wat betekenen voor veel kinderen. Bijvoorbeeld de items internetten en e-mailen zijn dingen waar kinderen ook veel gebruik van maken. Het is dan goed om de kinderen eerst de uitleg van Steffie te laten beluisteren. Hierdoor weten de kinderen meteen hoe het werkt en hoe ze goed met deze items om kunnen gaan. Behalve dat de kinderen dus de werking van bepaalde items leren kennen, zijn zij ook bezig met begrijpend lezen. Dat speelt hierbij een belangrijke rol, want als kinderen niet begrijpen wat ze lezen of wat ze te horen krijgen zullen ze niet veel baat hebben bij zo'n uitleg. Het is dus wel belangrijk dat de kinderen begrijpend kunnen lezen.

Deze site bestaat al enkele jaren, maar is naar mijn idee nog vrij onbekend in het basisonderwijs. Zelf had ik nog nooit van deze site gehoord, maar toch zijn er verschillende pagina's die naar deze site verwijzen. Bijvoorbeeld op deze pagina van Rabobank. Bij het geven van persoonlijke uitleg over internetbankieren verwijzen zij zelfs naar de site van Steffie. Dat lijkt me toch niet niks!
Deze site lijkt me dan ook zeker de moeite waard om aan kinderen aan te bieden en hun er mee aan de slag te laten gaan. Het gebruik van deze site is ook nog eens een mooie manier om iets aan mediawijsheid te doen.  


 
Foto
Zoals ook al eerder vermeld stond op mijn blog en de meeste mensen al wel weten, is dat ik in het begin van deze minor eigenlijk helemaal niks af wist van ICT en multimedia en dergelijke. In deze 8 weken ben ik hierin dan ook al duidelijk gegeroeid en heb me al steeds meer en beter ontwikkelt op dit gebied.
Door deze ontwikkelingen heb ik hier tot nu toe ook een bepaald beeld over gevormd. Mijn beeld is dat ICT en multimedia e.d. een erg belangrijke rol kan spelen in het onderwijs, maar tot op een zeker hoogte. Ik vind bijvoorbeeld niet dat ICT het onderwijs over zou moeten nemen, dat vind ik te ver gaan. Maar ik denk wel dat je door ICT aanvullend in je onderwijs te gebruiken, je veel meer mogelijkheden creëert om kinderen te laten leren en zich te ontwikkelen.
Dat ik het te ver vind gaan als ICT het onderwijs over zou nemen, is omdat je het dan ook met de nadelen van ICT zou moeten doen. Ik vind het bijvoorbeeld een groot nadeel dat zowat alles m.b.t. ICT niet reëel  is. Je kan iets wat je bijvoorbeeld op internet ziet niet in je handen pakken. Ik vind dat je beeld van een bepaald voorwerp of onderwerp dan niet volledig is. Dit gebeurt naar mijn idee pas echt als je voorwerpen en onderwerpen in het echt ziet en mee maakt, wat dus niet kan via ICT. Er zit altijd een beeld/scherm tussen waardoor het niet echt is. Daarom vind ik dat onderwijs wel wat traditionele aspecten moet blijven behouden, zoals bijvoorbeeld de natuur in kunnen gaan en zelfontdekkend leren. 
Zoals ik al zei biedt ICT ook veel mogelijkheden. Eén van de belangrijkste vind ik dat door ICT het onderwijs aantrekkelijker wordt gemaakt. Je kunt je lesstof heel makkelijk en snel ondersteunen met foto's, filmpjes, extra informatie, enzovoort. Kinderen zullen daardoor ook meer betrokken zijn bij de lessen. Ook maakt ICT het onderwijs effectiever. Wat ik al noemde is dat je heel makkelijk en snel allerlei materialen kunt gebruiken, maar behalve dat kun je snel wat informatie opzoeken, kinderen kunnen zelfstandig en extra oefenen door al het digitale leermateriaal, enzovoort.   

In het filmpje hierboven zie je nog meer wat met ICT allemaal kan worden gedaan om het onderwijs effectiever te maken en er worden argumenten weer gegeven voor de redenen hiervan. Ik vind het dan ook een interessant filmpje!

Wat ik nu ook echt besef is de betekenis van social media. Waar ik vooral van stond te kijken, is de opbrengst die social media kan bieden en dan met name twitter! Ik stond er nooit bij stil dat je via twitter bijvoorbeeld heel makkelijk antwoord kunt krijgen op bepaalde vragen, of bij alle informatie die je er op kan vinden. Social media biedt dus ook allerlei leerzame opbrengsten, i.p.v. dat het alleen maar leuk en gezellig is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf nog niet veel twitter, maar nu ik de opbrengsten heb ervaren zal ik het zeker inzetten als ik op zoek ben naar informatie of ideeën e.d.

Ik kan verder nog wel even doorgaan over wat ICT allemaal biedt of kan bieden in het onderwijs, maar dan ben ik waarschijnlijk nog wel even bezig! Volgens mij is het wel duidelijk dat ik nu daadwerkelijk zie wat ICT kan bieden en wat het allemaal op kan leveren. Dankzij de minor heb ik hier zelf ervaringen mee, waardoor ik nu eerder de voordelen ervan zie i.p.v. de nadelen. Het is dan ook niet voor niks dat ik deze minor heb bijgewoond!
 
Maak je eigen tijdschrift met Jilster, een erg leuke en originele tool! Deze tool kun je vinden op de site www.jilster.nl.
Je kunt deze tool voor heel veel gebeurtenissen gebruiken, want je kunt in het tijdschrift je eigen foto's en tekst plaatsen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld een tijdschrijft maken over allerlei vieringen die ze op school hebben gehad of over het kamp in groep 8. Ze hebben dan een geweldige herinnering die ze voor altijd kunnen bewaren!
Het mooie van Jilster is dat je de gemaakte tijdschriften gratis digitaal kunt publiceren. Je hoeft een tijdschrift dus niet perse af te laten drukken, wat wel geld kost, maar kun je het tijdschrift gewoon op internet zetten. Behalve dat je dus iets moois en origineels creëert, leren kinderen er ook nog van! Zo'n tijdschrift maken is bijvoorbeeld een goede oefening voor kinderen om teksten te leren schrijven en om een juiste opmaak hierbij te kiezen.
Hoogstwaarschijnlijk zullen kinderen dit een erg leuke opdracht vinden waarin ze ook nog al hun creativiteit kwijt kunnen. Ze zullen hier dan ook vast erg zorgvuldig mee aan het werk gaan, om uiteindelijk een mooi product te creëren!
 
Iedereen kent vast en zeker de site Wikipedia. Een encyclopedie op internet, waarbij je bijna altijd kunt vinden wat je zoekt. Alleen is deze site vooral bedoeld voor volwassenen en niet echt geschikt voor kinderen. Voor kinderen ziet de site er namelijk maar saai uit en veel informatie staat in erg moeilijke woorden beschreven. 
Dankzij de medewerking van Kennisnet, is de pagina Wikikids gepubliceerd. Deze site bestaat al wel een tijdje, maar is voor veel mensen nog onbekend. Zelf wist ik namelijk ook niet dat deze pagina bestond, totdat ik deze pagina pas tegen kwam via de site Kennisnet.
Deze site is zeker geschikt voor kinderen om er informatie op te zoeken. Als je een onderwerp intypt waarover je meer te weten wilt komen, verschijnt er meteen een hoop informatie en deze informatie is op een kindvriendelijke manier verwoord. Het enige nadeel aan de site is dat er geen zekerheid is dat de informatie die op de site staat juist is. Iedereen kan namelijk informatie op de site plaatsen. Ondanks dat grote fouten meestal snel zichtbaar zijn, is het toch handig om een 'officiële' encyclopedie er naast te houden als je zeker wil weten dat de informatie betrouwbaar is.
Dat iedereen informatie op de site kan plaatsen kun je ook in positieve zin zien. Kinderen kunnen op deze manier hun informatie delen aan anderen en krijgen verantwoordelijkheid doordat ze zich daarbij aan bepaalde regels moeten houden.
 
Foto
Op het plaatje hiernaast zie je een 'Wordle'. Hierbij zitten verschillende woorden in elkaar verwikkelt, waardoor een erg leuk, apart plaatje ontstaat!

Je kunt een Wordle makkelijk maken op http://www.wordle.net/. Via deze site ga je naar het kopje 'create' en daar hoef je alleen maar alle woorden in te vullen die je in je Wordle wil hebben. Hierna klik je op 'go' en je Wordle verschijnt vanzelf. Daarna kun je nog kiezen voor een ander lettertype, een andere lay-out en verschillende kleuren.
Op deze manier kun je dus binnen een paar minuten een erg leuk en apart plaatje maken!


Zelf vind ik het er ook erg leuk uitzien en trekt het meteen mijn aandacht. Waarschijnlijk is dit niet alleen bij mij het geval en trekt het ook de aandacht van anderen, waaronder van kinderen. Het lijkt me daarom ook een leuke uitdaging om zo'n Wordle als introductie te gebruiken tijdens het aanbieden van een bepaald onderwerp of een les. Kinderen krijgen dan meteen een indruk over het betreffende onderwerp, wat ze hopelijk erg motiveert. 
Natuurlijk kun je kinderen zelf ook zo'n Wordle laten maken. Bijv. na een gegeven les, waarbij je de kinderen de opdracht geeft om de Wordle nog uitgebreider te maken met informatie dat aan bod is gekomen dan de Wordle uit de introductie. Of om kinderen een onderwerp of les samen te laten vatten door belangrijk(st)e woorden in de Wordle in te laten vullen. Daaruit blijkt dan meteen wat de opgedane kennis is van de kinderen.
Zo heb je dus allerlei mogelijkheden om deze tool in je lessen in te zetten!

 
Tijdens onze minor kwam er een interessant onderwerp ter sprake. Namelijk het onderwerp dat de straling van mobiele telefoons schadelijk is. Nadat dit onderwerp ter sprake kwam, kwam ik hierover een artikel tegen. Dit artikel is gepubliceerd nadat het programma Zembla met de uitzending kwam dat straling van mobiele telefoons dus schadelijk is voor mensen.

Het artikel (Zembla: 'Straling mobiel schadelijk voor kind') beschrijft kort wat er ter sprake is gekomen na de uitzending, dat het gevaar vooral een rol speelt bij kinderen, of het bangmakerij is en het bevat een herhaling van de uitzending van Zembla.

Toen dit onderwerp ter sprake kwam schrok ik wel even. Ik had er nooit bij stil gestaan dat telefoons straling afgeven en al helemaal niet dat dit schadelijk zou kunnen zijn!  De straling heeft volgens onderzoek namelijk invloed op de hersenen en kan zelfs kankerverwekkend zijn.
Naarmate ik hier meer over nadacht, ging mijn gedachte naar het idee dat je volgens onderzoekers van zoveel dingen ziek kunt worden. Dat zou kunnen, maar dit zal pas echt tot me doordringen als ik dit zelf zou ervaren, wat niet het geval is. Ik kan me ook niet voorstellen om zonder telefoon te moeten leven.
Waar ik wel op kan gaan letten is dat ik mijn telefoon wat vaker uit zet als ik hem niet gebruik, of dat ik hem een stukje verder weg neerleg. Voor de rest, zullen we zien het vervolgonderzoek zal brengen! 
 
Foto
Davindi is een handige zoekmachine, speciaal voor kinderen. In Davindi vinden kinderen alleen bronnen die door een redactie zijn beoordeeld  en geschikt geacht voor onderwijs.
Ook krijgen kinderen in een woordenwolk alternatieve  zoektermen te zien, die hen helpen de juiste informatie te vinden (Kennisnet, 2012).
Davindi is een initiatief van Kennisnet, wat terug te zien is in het symbool.

Zo'n zoekmachine als Davindi is ideaal voor kinderen! De lay-out ziet er leuk uit en de site is erg gebruiks- vriendelijk en betrouwbaar. Zo weet je ook zeker dat kinderen niet op vreemde pagina's terecht komen en geen rare informatie vinden.
Als  kinderen een onderwerp intypen kunnen ze zelfs kiezen of ze alleen tekst willen, plaatjes, filmpjes of geluid.  Ideaal dus!

 
Foto
Hoe leuk is dit! Alle docenten en studenten hebben een eigen poppetje gemaakt via de site bitstripforschools, waardoor een digitale klassenfoto ontstaat.
Een medestudent kwam met het idee om een account aan te maken voor onze docent en alle studenten uit te nodigen een poppetje van zich samen te stellen en zo deze klassenfoto te kunnen maken. Een erg leuke tool! Wij als studenten wilden zelfs meteen aan de slag om ons zelf te 'maken', dus kun je wel nagaan hoe kinderen op een basisschool zullen reageren!

Als leerkracht zijnde moet je dan een account aanmaken, waarbij je alle namen van de kinderen uit je klas toevoegt. De kinderen moeten daarna een klassencode invullen en zichzelf even registreren, waarna ze hun eigen poppetje kunnen gaan maken die vanzelf op de klassenfoto verschijnt als het wordt opgeslagen. Alleen is het nadeel dat de account die je aanmaakt maar 30 dagen gratis is. Daarna moet je voor je account gaan betalen.
Waarschijnlijk is dat voor de meeste leerkrachten een reden om hier niet mee aan de slag te gaan, wat ik goed begrijp. Zelf zou ik namelijk ook niet zomaar geld uitgeven aan een willekeurige site op internet. Zoiets vertrouw ik zelf nooit zo goed, waardoor ik geen risico's neem en er niet aan begin. Het is dan ook erg jammer dat deze site niet gratis is, waardoor het gebruik ervan naar mijn idee niet optimaal wordt benut.