Foto
Hiernaast zie je het symbool voor de website www.steffie.nl. De animatiefiguur Steffie legt alledaagse handelingen op een eenvoudige manier uit aan mensen, voornamelijk met een verstandelijke beperking. Ze legt zaken uit zoals internetten, e-mailen, internetbankieren, games, sociale netwerken, enzovoort, omdat dit voor veel mensen vrij ingewikkeld is. 
Veel van deze handelingen bleken niet alleen voor de oorspronkelijke doelgroep vaak niet vanzelfsprekend, maar ook voor ouderen en kinderen. Vandaar dat ik ervoor heb gekozen om een blog te schrijven over Steffie. Omdat Steffie de handelingen zo gebruiksvriendelijk uitlegt en de uitleg die daarbij beschreven staat ook nog eens vertelt, kan deze tool zeker wat betekenen voor veel kinderen. Bijvoorbeeld de items internetten en e-mailen zijn dingen waar kinderen ook veel gebruik van maken. Het is dan goed om de kinderen eerst de uitleg van Steffie te laten beluisteren. Hierdoor weten de kinderen meteen hoe het werkt en hoe ze goed met deze items om kunnen gaan. Behalve dat de kinderen dus de werking van bepaalde items leren kennen, zijn zij ook bezig met begrijpend lezen. Dat speelt hierbij een belangrijke rol, want als kinderen niet begrijpen wat ze lezen of wat ze te horen krijgen zullen ze niet veel baat hebben bij zo'n uitleg. Het is dus wel belangrijk dat de kinderen begrijpend kunnen lezen.

Deze site bestaat al enkele jaren, maar is naar mijn idee nog vrij onbekend in het basisonderwijs. Zelf had ik nog nooit van deze site gehoord, maar toch zijn er verschillende pagina's die naar deze site verwijzen. Bijvoorbeeld op deze pagina van Rabobank. Bij het geven van persoonlijke uitleg over internetbankieren verwijzen zij zelfs naar de site van Steffie. Dat lijkt me toch niet niks!
Deze site lijkt me dan ook zeker de moeite waard om aan kinderen aan te bieden en hun er mee aan de slag te laten gaan. Het gebruik van deze site is ook nog eens een mooie manier om iets aan mediawijsheid te doen.  





Leave a Reply.