Zelf wist ik al wel dat ik niet veel van ICT, media e.d. af weet. Dat idee lijkt alleen maar groter te worden naarmate we tijdens de minor iedere week meer te zien en te horen krijgen op dat gebied! Dan kijk ik iedere keer weer m'n ogen uit, omdat er zoveel meer mogelijk is dan ik dacht! Daaruit blijkt dan echt dat ik veel minder weet dan ik zelf in eerste instantie dacht.
Toch heb ik het idee dat me dit nog niet optimaal prikkelt om er zelf mee aan de slag te gaan. Ik heb nog steeds bijna geen ervaring met hoeveel alles rondom ICT en multimedia e.d. kan opleveren en weet nog steeds niet goed hoe ik dit zinvol kan inzetten in mijn lessen. Om daar achter te komen moet ik dit waarschijnlijk gewoon uitproberen tijdens stages, maar daarin speelt de angst door gebrek aan kennis toch weer een beetje in mee.
Bij veel onderwerpen en tools en dergelijke ben ik hier al wel voor geprikkeld en is er ook geen sprake meer van angst door gebrek aan kennis, maar naar mijn idee is dat nog maar een heel klein deel van het ICT en multimedia gebruik e.d. wanneer ik dat vergelijk met bijv. Tessa van Zadelhoff. Vooral door haar verhaal tijdens week 4 van onze minor kwam dit besef pas echt.

Hieronder is mijn poster te zien over 'mijn digitale profiel'. Hieruit blijkt ook al wel dat vooral het gebrek aan kennis bij mij een grote rol speelt, waardoor ik niet zomaar alles zelfstandig durf te ontdekken. Hopelijk is deze gedachte aan het eind van de minor weg en durf ik allerlei nieuwe stappen op het gebied van ICT en multimedia e.d. te ondernemen!
 
Foto
Op stage draait het allemaal om het onderzoek vanuit de minor. Ik loop stage op De Hoef & Hugo in Waalwijk. Het onderzoek wat ik op deze school hou gaat over het programma AmbraSoft. Met dit programma kunnen kinderen extra oefenen met de vakken rekenen en taal. Het is de bedoeling dat ik het programma ga verkennen, zodat ik precies weet wat je allemaal met het programma kan doen. Als ik die kennis optimaal heb opgedaan, kan ik leerkrachten op mijn stageschool hopelijk zover krijgen dat zij daadwerkelijk met het programma gaan werken. Veel leerkrachten hebben namelijk geen idee hoe zij het programma AmbraSoft zinvol in kunnen zetten in hun lessen, wat uiteindelijk voor een positieve ontwikkeling kan zorgen bij kinderen op het gebied van rekenen en taal.
Aan mij dus als het ware de taak om het onderwijs voor de kinderen op mijn stageschool uitdagender te maken en een stukje te vergroten d.m.v. ICT. Een interessante maar leuke uitdaging!

 
Deze week zijn er 4 gastsprekers langs geweest tijdens onze minor KLM. De eerste gastspreker was een man die kwam vertellen over De Roode Kikker. Een mooie tool die draait om de vakken rekenen, begrijpend lezen en Engels. Wat me het meest is bijgebleven is de tool Groove.me, waarbij kinderen Engels leren d.m.v. songteksten. Het is eigenlijk een heel simpel idee, maar wel erg leuk! De kinderen zijn bezig met muziek, wat hen stimuleert om Engels te leren en kinderen kunnen zich even uitleven. Ik vind het een erg leuke tool, die ik later ook wel zou willen gebruiken! Met deze tool heb je alles bij de hand en kun je kinderen makkelijk aan de slag zetten. Er zullen namelijk vast ook mensen zijn die dit zelf hanteren via Youtube, maar dan kost het meer tijd en moet je eerst geschikte video’s zoeken. Zo’n tool is dus een stuk eenvoudiger en dan maak je er naar mijn idee ook snel en vaak gebruik van!
 
De volgende gastspreker was een man die kwam vertellen over De Tiktegel. De Tiktegel creëert leerspellen voor kinderen uit alle groepen van de basisschool met een lage drempel om te spelen, wat het zinvol maakt voor kinderen. Bij ieder spel wordt aan het begin in 2 of 3 zinnen uitleg gegeven, waardoor kinderen echt helemaal zelfstandig aan het werk kunnen. Dat vind ik erg goed, want dan kunnen kinderen hun tijd om extra te oefenen optimaal besteden. Toch ben ik niet overtuigd van De Tiktegel. Ik vind De Tiktegel er niet uitdagend uit zien, waardoor het naar mijn idee de aandacht van hogere groepen niet trekt. Voor kleuters lijkt De Tiktegel me daar en tegen wel uitdagend, omdat zij veel spelenderwijs leren waarbij zo’n Tiktegel zeker positief aan bij zal dragen. 
 
Als derde gastspreker kwam Tessa van Zadelhoff langs, die kwam vertellen wat zij zoal met ICT in de klas doet. Tessa begon meteen erg enthousiast te vertellen, waardoor het erg fijn was om naar haar te luisteren. Het was ook erg interessant om te horen hoeveel ze met ICT in haar klas doet! Ik vind dit zelf echt knap, omdat het mij vrij lastig lijkt om ICT zo veel en nuttig in te zetten en er zoveel tijd voor vrij te maken.
Het indrukwekkendste wat ze vertelde vond ik over haar reisbureau project. Kinderen spelen een reisbureau waarbij ze reisadviezen maken voor allerlei mensen. Dit project begon klein, maar werd uiteindelijk internationaal bekend met winst voor verschillende prijzen! Dat je met zo iets kleins zo iets groots kunt bereiken wat zo bekend wordt, verdient echt alle waardering!  
Het verhaal van Tessa heeft voor mij nogmaals duidelijk gemaakt waarom social media en alles eromheen zo’n grote rol speelt in het onderwijs. Alleen al het feit dat je op deze manier heel makkelijk tot antwoorden en informatie komt waar je zelf niet aan zou denken. Zelf zie ik het daarom ook een beetje als één grote ‘hulp machine’. 
In ieder geval was het verhaal van Tessa erg interessant en inspirerend! 
 
De laatste gastspreker die langs kwam was André Slegers, die ons namens KlasseMedia te woord stond. KlasseMedia is een digitaal bureau voor leerkrachten, dat op dit moment nog in ontwikkeling is. KlasseMedia wil inspiratie geven, hulp bieden, ideeën en dat heel sterk met (voor)beelden. 
Ook deze man vertelde erg enthousiast! Hij liet ons door een soort spelletje ervaren dat kinderen veel minder lichamelijk leren wanneer er vanuit de methode wordt gewerkt, dan wanneer er niet vanuit methodes wordt gewerkt. Kleuters leren lichamelijk namelijk heel veel, terwijl kinderen uit de groepen 3 t/m 8 lichamelijk nog maar weinig leren. Het was wel erg interessant om dit zo te ervaren, want hier zou ik anders nooit bij stil staan. Mede hierdoor is het voor kinderen aantrekkelijker om niet standaard alles uit methodes te moeten leren. Zo’n tool net als De Roode Kikker en KlasseMedia is daar een leuke vervanging voor. 
KlasseMedia is daar en tegen ook nog gratis. Voor veel leerkrachten is dat een belangrijke reden om het sneller uit te proberen en het daadwerkelijk te gebruiken. Kijk hiervoor eens op Klassemedia. Zelf vind ik de tool er erg leuk en origineel uit zien, wat zeker de moeite is om eens uit te proberen! 

Er zijn tegenwoordig erg veel tools die het onderwijs aantrekkelijker maken en voor vernieuwingen zorgen. Omdat er zoveel tools zijn, zul je alleen wel voor jezelf moeten uitzoeken welke je het best kunt gebruiken voor je lessen. Dit zal in het begin wat tijd kosten, maar dan heb je uiteindelijk wel wat! Een mooie openbaring voor het onderwijs in de 21e eeuw!
 
Foto
Deze week zijn we begonnen met informatie over het TPACK model, Koehler & Mishra (2006). Een interessant model, maar wel erg lastig!
Docenten hebben vaak onvoldoende ervaring met het gebruik van ICT. Veel docenten vinden dan ook dat ze niet voldoende voorbereid zijn om ICT in het onderwijs te gebruiken en veel docenten zien het nut niet in van het gebruik van ICT in het onderwijs.
Ik moet zeggen dat ik zelf ook duidelijk onvoldoende ervaring heb met het gebruik van ICT en ook niet goed weet hoe ik ICT in het onderwijs kan gebruiken. Daar en tegen zie ik er wel het nut van in! Door ICT kun je je lessen veel uitdagender maken voor kinderen! Ook heb je met ICT in een mum van tijd alle kennis gevonden die je nodig zou hebben.

Het belangrijkste als het gaat om het verzorgen van goed onderwijs dat ondersteund wordt met ICT, is dat je rekening houdt met de inhoud van het vak dat je geeft (content), de vakdidactiek die daarbij hoort (pedagogy), de technologie die dit kan ondersteunen (technology) en de relatie hiertussen. Dit wordt weergegeven in het TPACK model zoals het hierboven staat afgebeeld.

Leerkrachten moeten competent zijn op alle drie de domeinen, om optimaal gebruik te maken van ICT in het onderwijs. 
Het TPACK model is daarbij een hulpmiddel. Het stimuleert je als leerkracht om kritisch en expliciet na te denken over je eigen kennis over de verschillende componenten. Je wordt je bewust van de gebieden waar je veel kennis over hebt en waarin je nog moet groeien. Het helpt je om leerdoelen voor jezelf op te stellen en om bewuste beslissingen te maken over de integratie van techniek in het onderwijs.
Dit hebben we zelf tijdens de les ook geprobeerd en ik vond het nog erg lastig! Vooral door mijn gebrek aan kennis weet ik niet goed waar ik allemaal aan moet denken bij het begrip technologie. Vaak denk ik daarin ook te moeilijk. Een computer valt bijv. al onder technologie, maar zelf zou ik bij het begrip technologie veel verder gaan zoeken dan bijv. naar een computer.
Verder is het natuurlijk lastig omdat het TPACK model helemaal nieuw is voor me. Waarschijnlijk wordt het vanzelf allemaal duidelijk, naarmate we er meer mee aan de slag moeten.

 
Vandaag is de dag dat we met de minor groep naar Kennisnet zijn gegaan. Om half 7 ging de wekker, om rond half 10 aanwezig te kunnen zijn in Zoetermeer. Dat was gelukt! Eenmaal aangekomen werden we vriendelijk ontvangen en werden we naar de bovenste verdieping van het gebouw gestuurd. Daar bevindt zich een ruimte vol met allerlei nieuwste gadgets, waar je je ogen naar uitkijkt! Een kleine indruk hiervan zie je op bovenstaande foto.

De dag begon met een presentatie over innovatie; Welke trends en ontwikkelingen we zien en wat de effecten hiervan zijn voor het onderwijs. Daarna kregen we even de tijd om alle gadgets te ontdekken en er mee te spelen. Wat echt een geweldige gadget is, waren de robots!
Via een computer kon je helemaal zelf programmeren wat je wilde dat de robots deden en zeiden. Echt ongelooflijk! De robot kent 9 talen, maar helaas geen Nederlands. Onze taal blijkt daar toch nog te moeilijk voor te zijn. Het was wel geweldig om die robots te horen praten en te zien bewegen. Zo raar dat zo'n robot waarschijnlijk een erg grote rol zal gaan spelen in onze toekomst! Het is wel een erg leuk speeltje, alleen jammer genoeg zijn ze nog erg prijzig. Namelijk  zo'n 12 of 13 duizend euro!
 
Verder waren er interessante gadgets te ontdekken zoals een 3D printer (die echt tastbare producten maakt van plastic), een Wii zonder controller, een Microsoft Touche Tabel (die op een grote iPad lijkt), Sifteo's (kleine kubussen waarmee kinderen spelenderwijs kunnen leren) en nog veel meer van dit soort gadgets!
Nadat we ruim de tijd kregen om de gadgets te verkennen kregen we een groepsopdracht aangeboden over visie. We kregen stellingen aangeboden over Visieversneller, die we moesten prioriteren en bespreken. Over de meeste stellingen waren we het al snel eens, maar sommigen wekte korte, interessante discussies!
Na al een hoop te hebben gezien, gedaan en gehoord was het tijd voor een welverdiende pauze. We kregen een uitgebreide lunch aangeboden, waar volgens mij iedereen van kon smullen! Hierna werden we meteen aan het werk gezet en kregen we de opdracht om met een groepje het Tpackspel te spelen. Hierbij mocht ieder groepje 3 kaartjes kiezen waar begrippen opstonden die in de uitvoering verwerkt moesten worden. Na deze opdracht nogmaals ruim de tijd om alle gadgets te verkennen. Er waren er namelijk zo veel dat die tijd ook weer zo om was.

Daarna kregen we de opdracht om onderstaande vragen te beantwoorden:
Met welke toepassing wil ik experimenteren en waarom?
Wat moet ik weten en kunnen om dit te organiseren?

Wat me super gaaf lijkt om mee te experimenteren zijn de robots. Volgens mij is iedereen die die robots alleen al ziet staan of zitten verkocht! Ze trekken meteen de aandacht en al helemaal als ze gaan praten en bewegen. Ook zeker in de klas zouden de robots alle aandacht van de kinderen trekken. Daar en tegen is het een geweldig item om in je lessen in te zetten. Dit geldt ook voor veel andere media toepassingen die aanwezig waren. Wel vraag ik me af of je alle toepassingen echt zinvol in zou kunnen zetten in je lessen. Neem de 3D printer bijvoorbeeld. Een interessante toepassing die ongelooflijke voorwerpen maakt, maar behalve dat het voor kinderen leuk is om iets te ontwikkelen wat de printer kan maken lijkt het me niet erg zinvol.Veel media toepassingen zijn naar mijn idee dan ook leuk voor even om ze te ontdekken en er mee te spelen, maar na een tijdje is de nieuwsgierigheid er bij de meeste mensen en kinderen wel vanaf.
Ik vind het wel goed dat het onderwijs wordt vernieuwd door o.a. media toepassingen. Het maakt het onderwijs veel interactiever en aantrekkelijker voor kinderen, maar ook voor leerkrachten. Waar ik dan meteen aan denk wat voor veel leerkrachten en ook voor mezelf een valkuil zou zijn, is de angst om er mee te werken door gebrek aan kennis. Om een beetje te kunnen werken met nieuwe media toepassingen zul je daar best wel wat tijd in moeten steken. Van veel leerkrachten hoor ik, o.a. op mijn stage, dat zij die tijd niet hebben en daarom dus weinig met media toepassingen doen.

Als laatste volgde er een terugkoppeling over de hele dag. Een erg interessante dag waarbij weer erg veel informatie naar voren kwam en we door alle ICT-technologieën veel inspiratie op konden doen om in de toekomst misschien wel zelf in het onderwijs te gebruiken.
Wil je zelf ook nog eens eens kijkje nemen bij De Verdieping of wil je meer te weten komen, kijk dan op http://deverdieping.kennisnet.nl/ voor meer informatie.
 
Week 2 van de minor is ook alweer voorbij. Deze week hebben we erg veel informatie gehad! We begonnen de week met informatie over verschillende visies. Jammer genoeg had ik 's ochtends een afspraak, waardoor ik een interessant deel heb gemist. Gelukkig valt daar veel over te vinden, zoals op deze site http://onderwijs-door-de-eeuwen-heen2.wikispaces.com/.

De volgende lesdag stond in het teken van onderwijs in de 21e eeuw. Daarbij kwam het onderstaande model kijken met vaardigheden in de 21e eeuw, die gebasseerd is op het model van Roblin & Voogt (2009).
De vaardigheden die er voor mij meteen bovenuit springen zijn communiceren en samenwerken en daarnaast ICT-geletterdheid. Communiceren vind ik een erg belangrijke vaardigheid. In het algemeen, maar zeker ook in het onderwijs. Als mensen niet met elkaar communiceren loop je langs elkaar heen en ontstaan er vaak problemen die voorkomen hadden kunnen worden door communicatie. Daarbij komt ook het samenwerken kijken. Door samen te werken met anderen kun je veel verder komen in alles wat je doet.  
ICT-geletterdheid zal onmisbaar worden in het onderwijs. Deze vaardigheid heeft erg veel impact. Traditionele leermiddelen zullen namelijk steeds meer worden vervangen. Als leerkracht zijnde zul je hier dus wel in mee moeten om het onderwijs te kunnen blijven vernieuwen.

Na veel informatie over het model met de vaardigheden te hebben gehad, gingen we het spel O21 spelen. Het spel bestaat uit allerlei stellingen die met het vaardigheden model te maken hebben en de 21e eeuw. Hierbij kunnen leerkrachten (leren) hun visie over onderwijs in de 21e eeuw te vormen. De stellingen riepen al snel wat discussie's op, wat het spel ook interessant maakte!

De laatste lesdag van deze week begon met het zoeken naar informtie via twitter. Het was fijn om hier in de les tijd voor te krijgen. Nu kon ik even op m'n gemak uitzoeken hoe dat makkelijk kon en vond ik weer allerlei interessante informatie.
Hierna gingen we verder over cyberpesten. Dit was erg interessant, omdat het iets is wat vaak voorkomt maar wat niet zou mogen! We kregen de opdracht om via de tool www.glogster.com een digitale poster te maken over cyberpesten. Dit is het uiteindelijke resultaat geworden:
Deze tool vind ik echt geweldig! In het begin is het even uitzoeken hoe het allemaal precies werkt en wat je er precies mee kan, maar als je het eenmaal door hebt is het ook nog eens heel makkelijk! Deze tool zou ik ook zeker in mijn eigen lessen in willen zetten. Hoeveel leuker is het voor kinderen om een werkstuk, spreekbeurt of iets dergelijks via een poster te presenteren dan bijv. via een powerpoint? Ik denk in ieder geval dat kinderen dit ook een geweldige tool zouden vinden, waarin ze al hun creativiteit kwijt kunnen!

Een mooie afsluiting van weer een interessante week!