Vandaag is de dag dat we met de minor groep naar Kennisnet zijn gegaan. Om half 7 ging de wekker, om rond half 10 aanwezig te kunnen zijn in Zoetermeer. Dat was gelukt! Eenmaal aangekomen werden we vriendelijk ontvangen en werden we naar de bovenste verdieping van het gebouw gestuurd. Daar bevindt zich een ruimte vol met allerlei nieuwste gadgets, waar je je ogen naar uitkijkt! Een kleine indruk hiervan zie je op bovenstaande foto.

De dag begon met een presentatie over innovatie; Welke trends en ontwikkelingen we zien en wat de effecten hiervan zijn voor het onderwijs. Daarna kregen we even de tijd om alle gadgets te ontdekken en er mee te spelen. Wat echt een geweldige gadget is, waren de robots!
Via een computer kon je helemaal zelf programmeren wat je wilde dat de robots deden en zeiden. Echt ongelooflijk! De robot kent 9 talen, maar helaas geen Nederlands. Onze taal blijkt daar toch nog te moeilijk voor te zijn. Het was wel geweldig om die robots te horen praten en te zien bewegen. Zo raar dat zo'n robot waarschijnlijk een erg grote rol zal gaan spelen in onze toekomst! Het is wel een erg leuk speeltje, alleen jammer genoeg zijn ze nog erg prijzig. Namelijk  zo'n 12 of 13 duizend euro!
 
Verder waren er interessante gadgets te ontdekken zoals een 3D printer (die echt tastbare producten maakt van plastic), een Wii zonder controller, een Microsoft Touche Tabel (die op een grote iPad lijkt), Sifteo's (kleine kubussen waarmee kinderen spelenderwijs kunnen leren) en nog veel meer van dit soort gadgets!
Nadat we ruim de tijd kregen om de gadgets te verkennen kregen we een groepsopdracht aangeboden over visie. We kregen stellingen aangeboden over Visieversneller, die we moesten prioriteren en bespreken. Over de meeste stellingen waren we het al snel eens, maar sommigen wekte korte, interessante discussies!
Na al een hoop te hebben gezien, gedaan en gehoord was het tijd voor een welverdiende pauze. We kregen een uitgebreide lunch aangeboden, waar volgens mij iedereen van kon smullen! Hierna werden we meteen aan het werk gezet en kregen we de opdracht om met een groepje het Tpackspel te spelen. Hierbij mocht ieder groepje 3 kaartjes kiezen waar begrippen opstonden die in de uitvoering verwerkt moesten worden. Na deze opdracht nogmaals ruim de tijd om alle gadgets te verkennen. Er waren er namelijk zo veel dat die tijd ook weer zo om was.

Daarna kregen we de opdracht om onderstaande vragen te beantwoorden:
Met welke toepassing wil ik experimenteren en waarom?
Wat moet ik weten en kunnen om dit te organiseren?

Wat me super gaaf lijkt om mee te experimenteren zijn de robots. Volgens mij is iedereen die die robots alleen al ziet staan of zitten verkocht! Ze trekken meteen de aandacht en al helemaal als ze gaan praten en bewegen. Ook zeker in de klas zouden de robots alle aandacht van de kinderen trekken. Daar en tegen is het een geweldig item om in je lessen in te zetten. Dit geldt ook voor veel andere media toepassingen die aanwezig waren. Wel vraag ik me af of je alle toepassingen echt zinvol in zou kunnen zetten in je lessen. Neem de 3D printer bijvoorbeeld. Een interessante toepassing die ongelooflijke voorwerpen maakt, maar behalve dat het voor kinderen leuk is om iets te ontwikkelen wat de printer kan maken lijkt het me niet erg zinvol.Veel media toepassingen zijn naar mijn idee dan ook leuk voor even om ze te ontdekken en er mee te spelen, maar na een tijdje is de nieuwsgierigheid er bij de meeste mensen en kinderen wel vanaf.
Ik vind het wel goed dat het onderwijs wordt vernieuwd door o.a. media toepassingen. Het maakt het onderwijs veel interactiever en aantrekkelijker voor kinderen, maar ook voor leerkrachten. Waar ik dan meteen aan denk wat voor veel leerkrachten en ook voor mezelf een valkuil zou zijn, is de angst om er mee te werken door gebrek aan kennis. Om een beetje te kunnen werken met nieuwe media toepassingen zul je daar best wel wat tijd in moeten steken. Van veel leerkrachten hoor ik, o.a. op mijn stage, dat zij die tijd niet hebben en daarom dus weinig met media toepassingen doen.

Als laatste volgde er een terugkoppeling over de hele dag. Een erg interessante dag waarbij weer erg veel informatie naar voren kwam en we door alle ICT-technologieën veel inspiratie op konden doen om in de toekomst misschien wel zelf in het onderwijs te gebruiken.
Wil je zelf ook nog eens eens kijkje nemen bij De Verdieping of wil je meer te weten komen, kijk dan op http://deverdieping.kennisnet.nl/ voor meer informatie.
5/21/2012 05:03:36 am

Ben nu wel zeer benieuwd waar jij nu mee gaat experimenteren? Wat is jouw visie op de media toepassingen die je hebt gebruikt en gezien? Wat vind je wel goed en wat niet? Daar kun je op je blog nog wel meer over zeggen. Dan voorkom je ook dat je in de beschrijving blijft hangen, maar wordt het meer van jou.

Reply



Leave a Reply.